“De VU StartHub moet een showcase van ondernemerschap worden”

In de tweede helft van 2021 verrijst een tijdelijk VU ondernemerspaviljoen op het campusplein, ter hoogte van de fietsenstallingen bij het Wis- en Natuurkunde (W&N)- gebouw. Onder de naam ‘VU StartHub’ biedt deze faciliteit straks niet alleen ruimte aan 20 tot 25 bedrijven of startups, maar brengt ook innovatie, onderwijs en bijeenkomsten samen. Erik Boer, trekker van het VU speerpunt Ondernemend en Impact vertelt: “Samen met de Facilitaire Campus Organisatie (FCO) hebben we onlangs een architect geselecteerd die het ontwerp van het paviljoen voor zijn rekening gaat nemen. Dat is Designbureau De Overtreders in combinatie met architectenbureau SLA geworden. Zij werken vaker samen aan ruimtelijke ontwikkelingsprojecten en doen dat op creatieve, duurzame én innovatieve wijze. Deze combinatie heeft ons ervan overtuigd onze wensen en eisen voor de VU StartHub in praktijk te kunnen brengen.”

Ondernemerschap en duurzaamheid

“De VU StartHub moet een showcase van ondernemerschap worden. Levendig en open qua karakter, duurzaam van opzet. Een plek waar je ook naar toe kunt zonder huurder van een kantoor of vergaderruimte te zijn. Waar je kunt genieten van goede koffie en met je vragen over het starten van een onderneming terecht kunt.”

Herbruikbaar en verplaatsbaar

“Het paviljoen zal ongeveer tien jaar op de campus staan en moet verplaatsbaar en demontabel worden. Dit is een belangrijke eis, omdat de VU-campus de komende jaren ingrijpend verandert. Het W&N-gebouw wordt over een aantal jaren gesloopt en daarmee komt de zuidelijke grens van de campus dichterbij het campusplein te liggen. De VU StartHub moet daarin kunnen meebewegen.”

Tekentafel

“De architect zit de komende twee à drie maanden aan de tekentafel voor het ontwerp. Een gebruikersgroep- waarin onder andere VU studentenverenigingen en -raden vertegenwoordigd zijn- zal meekijken naar de algehele opzet van de VU StartHub, de benodigde faciliteiten en gewenste activiteiten. Ik verwacht dat FCO medio 2021 kan starten met de bouw van het paviljoen, na vaststelling van een definitief ontwerp.”

“De bouw van de VU StartHub is voor mij geslaagd als ik in december 2021 een bezoekje aan het paviljoen breng en verschillende mensen met elkaar in gesprek en aan het werk zie. Van studenten, docenten en VU-medewerkers tot coaches, investeerders en ervaren ondernemers. Als het voorzichtig beantwoordt aan de lange termijn ambitie van de VU om een innovatieve speler binnen de Zuidas te zijn. Als ik interessante initiatieven zie ontstaan, creativiteit zie opbloeien en ik kan constateren dat het er bruist van positieve energie.”

Lijkt het je leuk om als gebruikersgroepslid mee te denken over de opzet en programmering van de VU StartHub? Heb je affiniteit met ondernemen en duurzaamheid en heb je goede ideeën die je graag in praktijk brengt? Meld je aan bij team VU Ondernemend of pitch jouw idee via erik.boer@vu.nl