Duurzaam

Groene ambassadeurs gezocht

Groene ambassadeurs gezocht

Heb je een idee waardoor je faculteit, dienst, afdeling of vakgroep duurzamer kan functioneren? Staat duurzaamheid al op jullie agenda en wil je dat delen met anderen?

Als groene ambassadeur van de VU lever je een bijdrage aan het duurzamer inrichten van het onderwijs, onderzoek of operationele zaken. Stuur een mail naar Ivar Maas: ivar.maas@vu.nl als je je wilt aanmelden voor de duurzaamheidscommissie die bij elke eenheid wordt opgericht. Zo kun je in jouw eigen omgeving het verschil gaan maken.

Als groene ambassadeur van de VU lever je een bijdrage aan het duurzamer inrichten van het onderwijs, onderzoek of operationele zaken. Stuur een mail naar Ivar Maas: ivar.maas@vu.nl als je je wilt aanmelden voor de duurzaamheidscommissie die bij elke eenheid wordt opgericht. Zo kun je in jouw eigen omgeving het verschil gaan maken.

Sapiens: ben je klaar voor een betere wereld?

In Valley, het meest futuristische en duurzame gebouw aan de Zuidas, moet vanaf eind 2021 een innovatieve, inspirerende academische werkplaats komen rondom hét thema van vandaag: het Antropoceen en de relatie tussen planeet Aarde en de mens. Sapiens is een museum, debatcentrum, wetenschappelijk onderzoeksinstituut en onderwijsinstelling in één. Door de combinatie van activiteiten en functies brengt Sapiens mensen met verschillende achtergronden en expertises bij elkaar. Ze zijn op zoek naar oplossingen voor de grote vraagstukken op het gebied van duurzaamheid. Uitgangspunt is de rol van de mens als veroorzaker van de problemen op het gebied van duurzaamheid. Sapiens is toegankelijk voor iedereen die een serieuze bijdrage wil leveren en de aarde een betere plaats wil maken voor de komende generaties dan dat nu het geval is. Sapiens verbindt en inspireert praktijk, onderzoek, opleiding en beleid. Sapiens is een samenwerking van de VU, Naturalis en de bouwer en architect van Valley. Naar verwachting zullen ook andere externe partijen zich bij dit initiatief aansluiten. Hierover vindt momenteel overleg plaats.

Lees meer informatie op de website

"We hebben elkaar nodig voor een duurzamere wereld."

“Alle respons heeft ons ervan overtuigd dat de workshop in een duidelijke behoefte voorziet.”

Docenten enthousiast over pilot workshops

Wat betekent duurzaamheid voor jou en de VU? Op welke wijze kun je de duurzaamheidsdoelen in je colleges een plek geven? En hoe creëer je de gouden combinatie van online en face-to-face onderwijs? Met onder andere deze vragen gingen de deelnemers aan de slag in een nieuw ontwikkelde workshop, om antwoorden te formuleren op de vraag wat sustainable education voor henzelf, de groep en de VU kan betekenen.

Het komend jaar zullen nog meer verschillende pilot workshops worden georganiseerd. Op deze wijze krijgen de docenten een toolkit waarmee ze duurzaamheid op verschillende manieren in hun onderwijs kunnen integreren. Alle docenten worden aangemoedigd om deel te nemen aan de pilot workshops.

Studenten SBE aan de slag met SDG scan bij MKB in Amstelveen

Studenten Leadership & Change Management van SBE zijn onlangs gestart met het afnemen van een SDG-scan bij MKB-bedrijven in Amstelveen. De binnen de VU ontwikkelde scan brengt in kaart op welke SDG’s (de sustainable development goals van de VN) bedrijven goed scoren en waar verbetering mogelijk is. Met deze scan geven studenten van de VU het MKB een instrument in handen om toekomstbestendiger en milieubewuster te gaan opereren.

De scan is onderdeel van het vak 'Leadership: Advanced Perspectives’ en is nu in de pilotfase. Er wordt gekeken voor welke andere onderwijsprogramma’s dit ook interessant kan zijn.

De SDG scan is een samenwerking tussen VU Amsterdam Sustainability Institute, Sustainability Leadership HUB en de gemeente Amstelveen.

Inkopen met impact, zo doe je dat!

De VU en verschillende andere organisaties hebben zich gecommitteerd om vanaf 2030 100% circulair in te kopen. De VU kiest hiervoor omdat dit ons stimuleert om bij elke euro die we uitgeven na te denken over een duurzamer, eerlijker en innovatiever alternatief. Meer informatie over dit initiatief is te vinden op de website van Amsterdam Economic Board.

recycle 100% circulair

vanaf 2030

subway 75%

van de studenten reist met het OV

Woon-werkverkeer: kies de fiets

Bijna alle medewerkers van de VU stappen op de fiets naar hun werk of nemen het openbaar vervoer. In 2019 reisde 52% van de medewerkers en 75% van de studenten met het OV. Toch kan het nog een stuk beter!

Met Kies de fiets, een programma van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waar de VU zich recent aan verbonden heeft, wil de VU nog meer medewerkers en studenten stimuleren om op de fiets te komen.

“Door naar je werk te fietsen zorg je in de ochtend direct voor een goede doorbloeding van je brein. Medewerkers komen alert aan op het werk, in een goede stemming en ze hebben er zin in!”

Erik Scherder

What's Green? Bekijk de video

Lees ook

Groepje studenten zit buiten op het campus terrein van de VU de grond in de zon

De campus als dé plek voor culturele ontmoeting en academische nieuwsgierigheid

Lees verder

Een missie voor elk profielthema

Lees verder