Are you ready to start?

Are you ready to start?

In oktober gingen 30 jonge wetenschappers van start met het Explore programma van ACE. Drie dagdelen stonden in het teken van ondernemerschap en inspirerende, door de wol geverfde ondernemers, deelden hun verhalen. Succesverhalen, maar ook verhalen waarin iets juist niet zo goed ging. Het was een openhartige setting waar het business canvas model, de principes van lean ondernemerschap en het belang van de testfase als je een product of een idee op de markt wil brengen, centraal stonden. Na het Explore programma kunnen de deelnemers direct doorpakken en echt aan de slag als start-up via het tweejaarlijkse Incubator programma. Het Explore programma wordt doorgaans twee keer per jaar gegeven en is een initiatief van Innovation Exchange Amsterdam (IXA) en wordt uitgevoerd door Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE). ACE is de university incubator in Amsterdam, waar de VU participant in is geworden. De andere participanten zijn de Universiteit van Amsterdam (UvA), Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Amsterdam UMC. Middels diverse programma’s ondersteunt ACE studenten, onderzoekers en academici in het transformeren van hun tech of science business idee tot een levensvatbare startup. Kijk op de website voor alle programma’s. Ook in dit Explore programma bleek dat onderzoekers eerder denken aan het verkopen van hun idee dan aan het starten van een onderneming rondom dat idee. Eigenaarschap dus, waardoor je het oorspronkelijke idee en de kennis bij je kunt houden en door kunt ontwikkelen. Ondernemerschap moet natuurlijk wel bij je passen en is niet voor iedereen de beste optie. Naast het plenaire programma gingen de deelnemers in kleinere groepen in break out rooms aan de slag. Die praktische aanpak en de verhalen van de trainers en de founders waren inspirerend. En smaakte bij veel deelnemers naar meer.

“VR inzetten kan interessant zijn voor een doelgroep die niet naar een kliniek wil, worstelt met een alcoholprobleem, schaamte en stigmatisering."

Insan Firdaus PhD kandidaat Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, afdeling Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie, doet onderzoek naar verslavingsgedrag.

Insan komt uit Indonesië en zit middenin zijn PhD. Hij werkte in zijn geboorteland als therapeut met verslaafden en onderzoekt nu de mogelijkheden van Virtual Reality in therapieprogramma’s. De doelgroep waar Insan zich met name op richt, zijn mensen met een alcoholprobleem die nog wel gewoon functioneren, als student, of in een baan.

Insan: ”Ik ben enorm gemotiveerd om mijn idee verder te ontwikkelen. Dat ik een start-up kan beginnen en wat daar dan bij komt kijken, is allemaal nieuw voor me. Ik had praktische vragen, bijvoorbeeld of het inschrijven bij de Kamer van Koophandel echt nodig is, of dat dat ook op een later moment kan. En hoe ik aan investeerders kan komen. In de training heb ik geleerd dat ik kan starten met het bouwen van een prototype en dat ik dat moet testen bij mijn doelgroep. Voor de training had ik nog niet nagedacht over deze optie.” "De verslavingsproblematiek in Nederland is anders dan in Indonesië, daar is het grootste verslavingsprobleem niet alcohol maar Methamfetamine, oftewel crystal meth. Je moet in het veld werken om de problematiek te kunnen begrijpen.” “Ik heb al enkele gesprekken gevoerd met iemand die gespecialiseerd is in VR en kan nu op basis van het business canvas model, daadwerkelijk stappen zetten. De combinatie van academische kennis en van toegevoegde waarde zijn voor het werkveld, is goud.”

“Tijdens de training zat ik op het puntje van mijn stoel. Ik heb al mijn vragen kunnen stellen en voel me een stuk zekerder nu."

Evangelia Thanou Promovenda Faculteit der Bètawetenschappen, afdeling Moleculaire en Cellulaire Neurobiologie (instituut CNCR), doet onderzoek naar Alzheimer.

Evangelia: “Sinds januari 2019 volg ik aan de VU mijn PhD. Ik kom oorspronkelijk uit Griekenland. Ik heb verschillende ideeën waarmee ik een start-up wil beginnen en tegelijkertijd voel ik me ook onzeker. Is het wel relevant genoeg dacht ik iedere keer, en hield het idee voor mezelf en deelde het niet of nauwelijks met anderen.” "Het idee dat ik nu verder wil uitwerken voor een start-up is een platform waar mensen die te maken hebben met Alzheimer, maar ook hun naasten, terecht kunnen. Ik denk aan een combinatie van wetenschappelijke kennis en tools die kunnen helpen bij het trainen van je hersenen. Ik fotografeer graag, dus een plek waar afbeeldingen en herinneringen gedeeld kunnen worden, kan onderdeel van het platform worden.” “Ik heb veel gehad aan het business canvas model. Die heldere stappen helpen me met de structuur. Ik vond het fijn om te merken dat niet alle ideeën direct perfect en succesvol hoeven te zijn. Dat het niet erg is als zaken mislukken. De open sfeer en de eerlijkheid van de trainers vond ik fijn. Ik voel me een heel stuk zekerder nu.”

“Via de Lean methode kun je stap voor stap een verandering teweeg brengen. Deze aanpak heeft me aan het denken gezet."

Christine de Veij Mestdagh Promovenda Faculteit der Bètawetenschappen, afdeling Moleculaire en Cellulaire Neurobiologie (instituut CNCR) en afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie, UMC Groningen, doet onderzoek naar van winterslaap afgeleide mechanismen tegen Alzheimer.

Christine: “Ik vond het interessant om te ervaren hoe verschillend een pitch kan zijn. Ik heb geleerd dat wat je vertelt, alles te maken heeft met je doelgroep en wat je precies wilt oplossen. Het vinden van de juiste woorden in een pitch is belangrijk. Ik heb het geluk dat ik enorm gestimuleerd word door de mensen in mijn vakgroep om vooral verder te gaan met mijn onderzoek en ideeën ook om te zetten in bijvoorbeeld een start-up. Direct na de training kreeg ik een mail en ik ga deze week praten met the head of incubation bij ACE om te kijken wat de mogelijkheden zijn.” “Via de Lean methode kun je stap voor stap een verandering teweeg brengen. Deze aanpak heeft me aan het denken gezet. Lean draait om verspilling tegengaan en effectiviteit, dit past erg bij mij en ik denk dat dit ook erg belangrijk is in zowel start-ups als in de academische wereld.” “Out of the box denken is belangrijk als je een nieuwe oplossing wilt aandragen voor de behandeling van Alzheimer. In mijn PhD werk ik samen met verschillende organisaties en mensen. En krijg ik de gelegenheid om nieuwe ideeën in teamverband verder uit te werken. Zodat we een stap verder komen in het onderzoek. Ik kan niet zoveel prijsgeven over de inhoud van mijn onderzoek en de precieze scope van mijn ideeën voor een start-up, onder andere in het belang van intellectual property management. Wat ik wel kan zeggen is dat het een unieke combinatie is van het kijken naar Alzheimer en data van winterslapers daarbij betrekken.” “Het is zonde als een thesis in een bureaulade belandt, door de kennis die je tijdens je PhD hebt verworven verder uit te werken kun je echt het verschil maken. Ik weet niet of mijn onderzoek dé oplossing wordt, maar ik weet wel dat we op een andere manier moeten kijken naar het behandelen van Alzheimer om tot oplossingen te komen. De huidige therapieën werken niet of onvoldoende. Als ik over mijn onderzoek vertel, kent bijna iedereen wel iemand die Alzheimer heeft, dus er is een groot maatschappelijk belang.”