"Onze wetenschappers maken via onze onderwijs- en onderzoeksactiviteiten continu verbinding tussen verleden, heden en toekomst."
Mira Maletic
Directeur bedrijfsvoering FGW
Met plezier presenteer ik de zomereditie van ons alumnimagazine idea. Een speciale editie waarin wetenschappers, promovendi, studenten en alumni onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van onze faculteit presenteren.
We leven in een tijd waar enorme vooruitgang is geboekt door technologische ontwikkelingen. De jongere generatie heeft deze ontwikkelingen omarmd en vergaart op een andere manier kennis dan de generatie die dertig jaar geleden de universitaire collegezalen of schoolbanken heeft verlaten. Deze ontwikkelingen hebben, naast onbetwiste voordelen, geleid tot nieuwe maatschappelijke uitdagingen. De ontlezing bij de jeugd is er één van.
Tegelijkertijd leven we ook in een tijd van achteruitgang. Niemand heeft kunnen voorspellen dat na de burgeroorlog in Joegoslavië een nieuwe oorlog zou gaan woeden op het Europees continent, de huidige oorlog in Oekraïne. De Joods-Russische schrijver Isaak Babel, geboren in Odessa (ten tijde van het Russische Rijk, tegenwoordig Oekraïne) heeft in zijn verhalen het leven in de joodse volksbuurt Moldavanka in Odessa vereeuwigd maar beschrijft ook antisemitisme, de gruwelijkheden van de oorlog, de revolutie en het leed van de gewone man.
Blijft Babel in de context van de huidige gebeurtenissen in Oekraïne een Russische schrijver?
"Kunnen we de huidige gebeurtenissen begrijpen zonder een grondige kennis van de cultuur, literatuur en geschiedenis van de regio?"
Of is hij ook een Oekraïense schrijver zoals sommige journalisten van vooraanstaande Nederlandse kranten stellen? Kunnen we de huidige gebeurtenissen begrijpen zonder een grondige kennis van de cultuur, literatuur en geschiedenis van de regio?
De bovengenoemde voorbeelden – de ontlezing bij de jeugd of de consequenties van een oorlog op de publieke opinie - zijn de maatschappelijke vragen waarop geesteswetenschappers vanuit hun verschillende disciplines antwoorden kunnen geven. Ook maken onze wetenschappers via ons onderwijs- en onderzoeksactiviteiten continu verbinding tussen verleden, heden en toekomst.
Het brede profiel van onze faculteit, de interdisciplinaire manier van werken waarbij voor complexe vraagstukken verschillende benaderingen worden toegepast, noemen we Humanities+.
Veel leesplezier!
alumnimagazine voor geesteswetenschappers juni 2023