"Onderwijs helpt ons beter te begrijpen wat we denken te weten, en leidt tot verdergaande onderzoeksvragen."
Susan Legêne
Decaan FGW
idea - met trots presenteren we onder deze titel het nieuwe alumni-tijdschrift van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Hij is geleend van Plato en verwijst naar de hele waaier aan betekenissen die Plato’s notie van ‘idee’ in de loop der tijd kreeg. Net als ons onderwijs en onderzoek steeds weer aansluiting zoeken bij de maatschappelijke werkelijkheid van de wereld van vandaag.
De kern van onze geesteswetenschappelijke benadering bestaat in mijn ogen uit een VU-eigen combinatie van methodische en theoretische durf in onderwijs en onderzoek, waarbij we tegelijkertijd ook de musische, de literaire en de kunstzinnige kanten daarvan koesteren.
"Daar vergat ik nooit dat ik historicus ben, ook al deed ik vaak behoorlijk praktisch werk."
Voor ik in 2020 aantrad als decaan, richtte ik mij als VU-historicus vooral op de verwevenheid van vraagstukken van cultuur en macht met de Europese geschiedenis van het kolonialisme. Ik bouwde voort op de kennis die ik eerder opdeed bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het voormalig Koloniaal Instituut in Amsterdam. Daar vergat ik nooit dat ik historicus ben, ook al deed ik vaak behoorlijk praktisch werk. Juist die historische kant van het intensieve contact met collega’s in onderzoeksinstituten, culturele instellingen, NGO’s en musea in ontwikkelingslanden hielp mij in te zien hoe vergaand de doorwerking is van het koloniale verleden in het heden.
"Die wereld kan niet zonder geesteswetenschappers, zonder de ideeënrijkdom, de taaldiversiteit, de veelheid van perspectieven die nodig zijn om het heden te duiden en visies te ontwikkelen op de toekomst."
Bij mijn overstap in 2008 naar de VU ondervond ik bovendien de grote waarde van de interactie met de studenten. Onderwijs helpt ons beter te begrijpen wat we denken te weten, en leidt tot verdergaande onderzoeksvragen. Die dynamiek in perspectieven en ervaringen is cruciaal voor bloeiende geesteswetenschappen. Daarvoor bedanken we ook alle alumni. Zoals aan mij tot op de dag van vandaag, zo hoop ik dat de opleiding ook aan jullie de handvaten heeft geboden die houvast geven in hoe je in de wereld staat.
Een wereld waarop wij reflecteren en die ons denken voedt; een wereld die niet in balans is, waar ongelijkheid en uitsluiting bestaat, grenzen worden bevochten en grote zorgen leven over de klimaatverandering. Die wereld kan niet zonder geesteswetenschappers, zonder de ideeënrijkdom, de taaldiversiteit, de veelheid van perspectieven die nodig zijn om het heden te duiden en visies te ontwikkelen op de toekomst. idea beoogt bij te dragen aan de verbinding - en wellicht ook een daadwerkelijke ontmoeting - tussen de vele generaties alumni die onze faculteit en zijn voorlopers gedurende de laatste decennia heeft opgeleid.
alumnimagazine voor geesteswetenschappers december 2022